Døgnåbne genbrugspladser hitter i Kolding

Offentliggjort 24-05-2017

I Kolding Kommune har genbrugsstationerne siden oktober 2016 været døgnåbne for de 6.000 tilmeldte borgere. Nye skilte, overvågning og ansvarsbevidste brugere gør "Genbrug 24-7" til en succes.

Et projekt, der oprindeligt startede som et lille forsøg på en enkelt genbrugsplads med morgenadgang for erhverv, har på få måneder udviklet sig til, at fire ud af fem genbrugsstationer er døgnåbne for borgere i Kolding Kommune. Projektet er stadig i opstartsperioden, men med 6.000 tilmeldinger til "Genbrug 24/7", har borgerne allerede taget godt imod det udvidede tilbud. 

Udvidet adgang løser flaskehalsproblem

De udvidede åbningstider for borgerne betyder, at der er mere roligt ved åbne- og lukketid og i spidsbelastningsperioder, som påsken og efterårsferien, hvor mange borgere afleverer haveaffald. Det betyder også, at pladsmedarbejdere har mere tid til at servicere kunderne i den bemandede åbningstid.

De døgnåbne pladser har givet et flow på pladserne, som har afhjulpet de travleste perioder. Og vi kan høre på brugerne, at de er glade for konceptet og roser serviceniveauet," fortæller Kim Ankjær Nielsen, formidler i Kolding Kommune.

Og borgerne benytter sig da også af tilbuddet. Borgerne har besøgt genbrugspladserne uden for åbningstiden over 12.000 gange, siden "Genbrug24/7" blev lanceret i oktober 2016.

Vi er godt tilfredse med, hvor mange der benyttede sig af den udvidede service hen over påsken. Vi kan se, at der sker en fremgang i antallet af besøgende uden for bemandet åbningstid, selvom vi stadig kun lige er startet. Fx blev der i påskeugen 2017 givet adgang til 1.874 borgere uden for bemandet åbningstid via sms eller vores AffaldKolding-app," fortæller Kim Ankjær Nielsen.

Klunsning, henkastet affald og andre udfordringer

Kommunen er meget opmærksom på risici for klunsning, henkastet affald og dårlig sortering. For at imødegå de potentielle problemer er der ved at blive indført en række tiltag: Et nyt skilte- og kommunikationskoncept på pladserne skal informere brugerne uden for den bemandede åbningstid. Der er etableret videoovervågning på alle pladser. Og før brugerne kan benytte ordningen, skal de tilmelde sig med NemID på kommunens hjemmeside. Når de efterfølgende skal have adgang til en af pladserne, sker det ved at sende en sms eller bruge ordningens app.

Kommunen har derfor mulighed for at finde den person, som har overtrådt reglementet. Driftslederen tager i de tilfælde kontakt til personen for at informere om korrekt sortering, opførsel eller ordensreglerne.

Vi har ingen interesse i at køre en hård linje over for folk. De fleste gør ikke noget af ond mening, og derfor vil vi hellere oplyse dem om retningslinjerne på en stille og rolig måde. Og så ellers vejlede i den bemandede åbningstid. Der er heller ikke noget stort problem – jeg tror, at driftslederen har været i dialog med ca. 50 stykker," fortæller Kim Ankjær Nielsen.

Dette bakkes op af driftsleder i Renovationsafdelingen i Kolding Kommune, Rasmus Vestergård:

Selvfølgelig er der også udfordringer i sådan et projekt, men omfanget er ikke så stort, som man kunne frygte. Langt hovedparten af vores brugere er formidable til at forvalte friheden. Der vil altid være enkelte, der går over stregen, men med overvågning og registrering har vi gode muligheder for at gribe ind over for dem."

Ingen planer om helt ubemandede pladser

Selv om borgerne kan benytte alle pladsernes tilbud i den ubemandede åbningstid, har Kolding Kommune ingen planer om at fjerne bemandingen af genbrugspladserne helt:

Vi har ingen interesse i at gøre pladserne ubemandede hele døgnet. Der skal være mulighed for brugerne at spørge pladsmedarbejderne til råds. Det handler for os om at tilbyde borgerne en god service," forklarer Kim Ankjær Nielsen, som sammenligner ideen med supermarkeder, hvor der er en høj grad af selvbetjening, men stadig mulighed for at få hjælp efter behov.

Fakta

  • Ordningen "Genbrug 24/7" har kørt siden oktober 2016.
  • Over 5.200 har registreret sig med NemID.
  • Genbrugspladserne er bemandet i den almindelige åbningstid.
  • Der er både adgang for borgere fra kommunen, sommerhusbeboere og turister.
  • Farligt affald kan ikke afleveres uden for åbningstiden.

Konceptet "Genbrug24/7" vandt Kolding Kommunes lokale DeSigne-pris.