Nemmere for borgerne at finde rundt på genbrugspladser

Offentliggjort 30-10-2017

Et nyt system betyder, at danskerne fremover kan møde de samme piktogrammer på genbrugspladser forskellige steder i landet. 30 kommuner har allerede taget systemet i brug.

Lige så længe vi har sorteret affald i Danmark, har man også talt om, at det kunne være smart med ens piktogrammer på tværs af kommunerne. I år er de endelig kommet – først med piktogrammer til sortering i hjemmene, virksomheder mv. og nu med 53 nye piktogrammer til de mange affaldstyper på landets ca. 375 genbrugspladser.

Det betyder, at det bliver nemmere for danskerne at finde rundt på genbrugspladser forskellige steder i landet, når mange af dem fremover forventes at bruge de samme piktogrammer. Det er frivilligt og gratis at bruge den fælles løsning, og det har ca. 30 kommuner allerede valgt at gøre i forskelligt omfang. Også en række boligforeninger, spejdercentre og virksomheder har taget systemet i brug for at forbedre deres affaldssortering.

Det bedste fra flere verdener
De første 17 piktogrammer til henteordninger blev tilgængelige i januar 2017. For at sikre ensartet visuel kommunikation på tværs af affaldsordningerne, var der et udbredt ønske fra kommuner og affaldsselskaber om også at få udviklet piktogrammer, der kunne repræsentere de mange typer affald, man kan aflevere på landets genbrugspladser.

Det er KL, Miljøstyrelsen og Dansk Affaldsforening, der har fået udviklet de fælles piktogrammer. Processen har været tilrettelagt af innovationsbureauet FUTU. En stor gruppe kommuner og affaldsselskaber har deltaget i udviklingen og været med til at bestemme, hvilke affaldstyper (fraktioner) der skulle udvikles piktogrammer for, hvordan de skulle organiseres i kategorier, og hvilke farver og piktogrammer, der konkret skulle bruges, så det bedste fra eksisterende løsninger er taget med i det fælles system.

Hele den fælles løsning kan fås via Dansk Affaldsforenings hjemmeside.

undefined

 

undefined

Sønderborg Forsyning er blandt de første til at tage de nye piktogrammer til genbrugspladser i brug. Foto: Aalborg Renovation.

 

undefined

Aalborg Renovation har allerede indført de nye piktogrammer til genbrugspladser. Foto: Aalborg Renovation.