Ny teknologi laver træaffald om til nye møbler

Offentliggjort 29-09-2017

Alt det indsamlede affaldstræ kan næppe afsættes til spånpladeproduktion, men på Djursland forventer Advance Nonwoven at kunne aftage store mængder træ til møbelproduktion inden for få år. Virksomheden udvikler en ny teknologi, der ser meget lovende ud.

Virksomheden Advance Nonwoven vil udnytte de store mængder genanvendeligt træ, der findes både på det danske og det udenlandske marked. Her er man i gang med at udvikle et koncept for upcycling af træaffaldet, så det kan benyttes til produktion af både designmøbler og byggematerialer.

Processen går ud på at omdanne træaffald til måtter, der efterfølgende kan formpresses i 3D til nye slutprodukter. Advance Nonwoven kalder den patenterede proces for "Carding Airlaid Fusion Technology" (CAFT).

"Vi arbejder allerede med tekstiler og tang til fx isoleringsmaterialer, men vores CAFT-teknologi er så robust og udviklet, at den også kan benyttes til træ. Dermed opstår der en helt ny mulighed for at udnytte denne ressource, som ofte bliver til overs," forklarer Flemming Werk, der er direktør hos Advance Nonwoven i Rønde.

Kvaliteten af træet er vigtig

Udfordringerne med at upcycle træ til designmøber ligger ikke i selve teknologien, men snarere i forhold til sorteringen af træaffaldet. Der skal sikres træ af en god kvalitet, og det afhænger i princippet af sorteringen hos forbrugeren og ude på genbrugspladserne.

"Der er allerede fokus på sorteringen af træaffaldet i kommunerne og på genbrugspladserne, så vi er ikke så bekymrede for det, men naturligvis skal vi være helt sikre på, at vi ikke i sidste led producerer møbler, der indeholder problematiske stoffer," siger Flemming Werk.

Selve møblerne skal en eller flere møbelvirksomheder stå for at designe, færdigudvikle og tilpasse til deres egen produktion. Advance Nonwoven er altså hverken møbeldesigner eller møbelproducent.

"Vi har teknikken, vi har råvarerne, og vi har interesserede møbelproducenter til at aftage produktet. Det er en proces som er i gang, men jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det kan nok skal lykkes,” understreger Flemming Werk.

Kan modtage store mængder inden for få år

Teknologien er på plads, men næste skridt er at øge kapaciteten, så der bliver mulighed for at øge produktionen og øge kapacitet til at modtage træaffald.

”Vores forventning er, at vi inden for et par år har et stort produktionsanlæg, som kan modtage ganske store mængder. Derefter vil det være op til efterspørgslen på slutproduktet, som vil afgøre, hvor meget vi komme til at tage imod,” lyder det fra Flemming Werk.

Fakta

  • Advance Nonwoven A/S på Djursland har udviklet et maskinanlæg, der ved hjælp af en CAFT-teknologi kan forme endeløse 'nonwoven'-måtter af recirkulerede fiber- eller granulatmaterialer og på den måde gøre materialerne anvendelige til andre formål.
  • De producerede måtter kan varieres i tykkelse og tæthed og bruges til eksempelvis møbler, isolering, madrasser, polstring og vækstmåtter til gartnerier.
  • Advance Nonwoven står i spidsen for et MUDP-projekt, der gennemføres sammen med møbelvirksomhederne Midform og Duba B8. MUDP er Miljøstyrelsens miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram. Projektet afsluttes ultimo 2017.

Kontakt

Flemming Werk, direktør hos Advance Nonwoven, mail: Obfuscated Email